Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie of bijzondere bekwaamheid binnen de kinesitherapie. We richten ons hierbij op problemen aan het bewegingsstelsel (spieren, pezen, gewrichten, zenuwen...) en proberen met specifieke technieken (mobilisaties, stretch, manipulaties, oefentherapie...) een gunstige invloed uit te oefenen op een bestaand probleem, zoals bijvoorbeeld een bewegingsbeperking of een overdreven laxiteit in een gewricht.
Ik heb het diploma Manuele therapie behaald bij De Belgische Vereniging voor Orthopedische Manuele Therapie op 1 juni 1998. Ondertussen ben ik officieel erkend door het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Mobilisaties en manipulaties
Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom zijn oude kunsten en worden al een aantal eeuwen toegepast. De oorsprong ervan is moeilijk te achterhalen; het waren waarschijnlijk eerder intuïtieve pogingen om pijn te verhelpen. De eerste betrouwbare documenten over manuele behandelingen dateren van de vijfde eeuw voor Christus. Het was Hippocrates, de 'vader van de geneeskunde' (460-370 v.C.) die als eerste in één van zijn manuscripten een manipulatieve techniek beschreef. Bij manipulatie van een gewricht worden, door lokale vermindering van de druk, in het gewrichtsvocht gas-en luchtbellen gevormd. Dit veroorzaakt het zogenaamde 'krak' geluid. Wanneer het gewricht naar zijn normale positie terugkeert, worden de gasbellen in het gewrichtsvocht terug opgenomen.
Een manipulatie is echter niet voor alle gewrichtsaandoeningen geschikt. Vaak moeten we ons bij bepaalde aandoeningen zoals osteoporose (botontkalking) of bepaalde vormen van reuma (gewrichtsontsteking) beperken tot voorzichtige mobilisaties, harmonische technieken (ritmisch-oscillerend) en tracties.
Voor welke klachten is manuele therapie geschikt ?
- pijn/bewegingsbeperking in de rug/nek/hoofd,
- uitstralingspijnen in armen of benen,
- discushernia in onderrug of nek,
- pijn/bewegingsbeperkingen in perifere gewrichten (vb.: schouder, heup, knie...), etc.